Direct door naar content
“Ik ben een vechter” afbeelding nieuwsbericht

“Ik ben een vechter”

21 maart 2024

Pieter Schuitmaker is bezig om zijn droom te realiseren. Het lukte hem al om te lopen, sterk te worden en als personal trainer aan de slag te gaan. Nu staat hij op het punt om zijn eigen preventiecentrum te openen voor mensen met en zonder beperking. Hij kijkt ernaar uit en vindt het superleuk om mensen te helpen fit te worden en te blijven.

Pieter komt van ver. “Kort na mijn geboorte heb ik wellicht een spastische aanval gehad. Daardoor kan ik als het ware mijn lichaam uit vorm getrokken hebben en waardoor ik een scoliose en kyfose (verkromming van de wervelkolom) heb. Volgens mijn artsen ben ik de enige in de wereld die dat heeft. Dus ik ben eigenlijk uniek. De vooruitzichten bij mijn geboorte waren slecht. De artsen vertelden mijn ouders dat ik lichamelijk beperkt zou blijven en mijn hele leven in een rolstoel zou moeten doorbrengen. Daar heb ik ook heel veel in gezeten. Op een gegeven was ik er klaar mee. Ik wilde lopen.”

Vastbijten

Dat ging niet vanzelf. Pieter: “Op mijn twaalfde ben ik aan mijn rug geopereerd. Dat was een zware operatie. Om te revalideren moest ik naar de fysio en ben ik gaan lopen op een rolband. Elke dag, elke week. Dat was pittig maar ik ben een vechter. Als ik een doel heb, bijt ik me daarin vast. Vier jaar later kon ik een beetje loslopen. Daarna stelde ik nieuwe doelen en ben ik gaan fitnessen om mijn full body te trainen. Op de sportschool keken ze me vreemd aan. Hee, iemand met een beperking? Het boeide me niet.”

Personal trainer

Fitness vond Pieter supergaaf. Het hielp hem sterk te worden, hij kreeg er zelfvertrouwen door en hij wilde er zijn werk van maken. “Het heeft me veel gebracht, dat wil je aan andere mensen met een beperking doorgeven. Dat was mijn eerste gedachte. Ook omdat op de sportscholen waar ik kwam, niemand kennis had over fitness voor mensen met een beperking. Ik heb opleidingen voor Fitnesstrainer A en B en voor leefstijlcoach gevolgd en afgerond en ben als personal trainer aan de slag gegaan.” Al snel bleek dat zijn aanpak ook voor mensen zonder beperking werkt.

Alle tijd

“Wat mijn aanpak is? Ik ben heel persoonlijk en neem alle tijd voor mensen. Een intake duurt drie uur. Ik wil zoveel mogelijk van iemand weten. Ook hoe hij of zij er mentaal voorstaat. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt inspelen op iemand zijn persoonlijke situatie. Samen stellen we doelen op en daar werken we dan stap voor stap naartoe. Wat mensen prettig vinden, is dat ik over veel kennis beschik en goed kan verantwoorden waarom we wat doen. Voor mensen met een beperking is het fijn dat ik me kan inleven in hun situatie.”

Eigen sportschool

Momenteel is Pieter bezig met het opstarten van een preventiecentrum. Een plek waar je kunt sporten en aan je fitheid kunt werken maar ook waar je terechtkunt bij een fysiotherapeut of ergotherapeut als dat nodig is. “Het is een plek voor iedereen. Voor jong en oud, dik en dun, voor mensen met en zonder een beperking. Het is leuk en goed om bij elkaar te zijn. Ik heb er ontzettend veel zin in. Vanmiddag krijg ik te horen of de locatie die ik op het oog heb doorgaat.”

Zelfvertrouwen

Zijn werk vindt Pieter superleuk. Al zou hij het geen werk willen noemen. Het is zijn passie. “Ik doe wat ik het liefste doe. Ik ben bezig met sport en ik ben bezig met mensen. Ik vind het gaaf dat ik ze een-op-een kan begeleiden en ze leer kennen. Mensen komen op een bepaald niveau binnen en stellen doelen. Ze willen afvallen, fit worden, gespierd worden. Daar mag ik ze bij helpen. Vaak zie je ook dat hun hele leven verandert. Ze worden energieker, ze hebben meer zelfvertrouwen. Dat vind ik mooi. Daar doe ik het voor.”

Voor de stichting Fitness zonder grenzen is Pieter geïnteresseerd in mensen die zich als bestuurslid of in een andere vorm willen verbinden aan de stichting. Lijkt het je wat? Stuur Pieter een mail op fitnesszondergrenzen@hotmail.com.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: